lauantai 16. marraskuuta 2013

Vihkiminen ulkona(ko)

Kirkkohäitähän meille ei tule, emme kuulu kirkkoon. Ei kuulu myöskään lapsemme, kumpikin on vain tylsästi nimetty. Ensialkuun muutama sukulainen tuntui hieman närkästyneen siitä ettemme kunnioita vanhoja perinteitä, mutta toisen lapsen kohdalla asenteet olivat jo vähän - tottuneemmat. Luulen (toivon) että kovinkaan moni ei edes kuvittele meidän järjestävän kirkollista vihkimistä, se ei vaan ole meidän juttumme. Miksi tehdä jotain sellaista mikä ei istu omaan näkemykseen vain siksi että niin on ollut tapana?

Vaihtoehdoksi jääkin sitten maistraatti, mutta haaveileeko kukaan menevänsä naimisiin maistraatin virastomaisissa tiloissa? No, en ainakaan minä. Vaihtoehto on löydyttävä! Siispä en edes anna ajatustakaan sille että vihkijän saaminen juhlapaikallemme ei onnistuisi. Jos ei oman paikkakuntamme maistraatista tai käräjäoikeudesta ei nappaa, etsitään kauempaa.

Juhlapaikkamme on tiloiltaan niukka ja sisätiloissa vihkiminen tulisi olemaan tiivistunnelmaista. Yläkerrassa oleva sali tulee olemaan täynnä ruokapöytiä ja sieltä ei vihkimiselle tilaa löydy. Alakerrassa on matala takkahuonemainen tila johon olemme suunnitelleet järjestävämme jotakin tanssien tyyppistä toimintaa ruokailun jälkeen. En tiedä miten tulemme onnistumaan esim. häätanssin järjestämisessä tuossa tilassa  mutta siitä ehkä lisää myöhemmin. 

täältä
Vaihtoehdoksi tuntuu siis jäävän ulkotilat. Suomen sä ja ulkovihkiminen on melko jännittävä yhdistelmä mutta luulen että taidetaan koittaa onneamme. Juhlapaikkamme piha on asvalttia ja nurmea, nurmi vaan on valitettavasti loivaa mäkeä joten se on vähän niinkuin pois suljettu vaihtoehto. Pihasta löytyy myös grillikatos josta saattaisi onnistua valkoisella kankaalla verhoilemaan kauniin katoksen vihkimiselle, tai siis vihkiparille. Vähän vain arveluttaa onko tuo grillikatos kuitenkin liian - noh - grillikatosmainen ja pimeä? Vieraat mahtuisivat hyvin pihalle ja vanhemmalle väelle voisi järjestää muutamia tuoleja. Kaikille tuoleja ei tule, niiden siirtelyssä kuitenkin olisi oma suuri vaivansa. Haluamme kuitenkin että juhlaväki muodostaa käytävän keskelle jota pitkin sitten morsian kipittää ihan kuin kirkossakin. Bestman varmaankin voi vähän opastaa. Käytävä tulisi kyllä varmaankin rajata jotenkin. Luulen että kaikki pienempi maassa oleva potkitaan vahingossa minne sattuu, kuten vaikkapa kivet tai pienet lyhdyt. Että pitäisi olla jotakin selkeästi erottuvaa. Käytävämattoon taas kompastuisi ihan varmasti joku, isöäiti rähmällään ei kuulu haaveisiini hääpäväin tapahtumista. Kukkaistyttö saa siten ripotella "terälehtiä" tälle käytävälle :)

Tästä...


Tällainen?
täältä
Itse seremoniaa varten tarvitaan ulkotiloissa varmaankin äänentoistoa joka pihamaalla onnistuisi luultavasti ihan näppärästi juhlapaikan sähköillä. En oikein tiedä mitä itse vihkikaavalta toivoisi. Ihan se pelkkä perus siviilivihkimiskaava kestää ehkä viisi minuuttia ja kaikki vaivannäkö viiden minuutin takia tuntuu ehkä hieman turhalta. Eli voisi olla ihan kiva jos siinä olisi jotain muutakin, mutta mitä? Mitkään runot ei oikein ole meidän näköisiä ja laulutkin saattaisivat tuntua lähinnä tennäisiltä. Mitä muita vaihtoehtoja on?

Entäs sitten tahtomisten jälkeen? Mitä sitten tapahtuu? Kirkossahan sitä poistuttaisiin ja mentäisiin jonnekkin jemmahuoneeseen odottamaan että juhlaväki järjestäytyy kirkon ulkopuolelle riisiensä tms. kanssa. Josta sitten poistuttaisiin kunniakujaa pitkin riisisateessa hääautoon. Miten tämän järjestäisi ulkohäissä? Jos riisi tai muu vastaava heiteltäsiin siinä heti tahtomisten jälkeen niin miten tästä infotaisiin juhlaväkeä? Jos riisipusseihin liittäisi lapun "heitetään tahdonnan jälkeen" menisikö idea perille? Tämä on kuitenkin juttu jonka haluaisimme toteuttaa. Siitä sitten suoraan hääautoon ja suristeltaisiin hieman syrjemmäs miljöökuvaukseen. Toimisko?

Toinen erittäin kiinnostava vaihtoehto olisi viereinen uimaranta, jos kaupungilta lohkeaisi lupa. Mutta siellä taitaa olla aika reippaasti ihmisiä heinäkuisena lauantaina. Siellä olisi myös pitkä kaunis laituri. Sitten tulisi lisää kysymyksiä esim. äänentoiston järjestämisestä sekä mahdollisesta kevytrakenteisesta vihkikaaresta?

täältä
täältä
Mites sitten se normi suomalainen kesäsää. Pieni sade tuskin haittaisi, varsinkin jos siinä tapauksessa mentäisiin sitten sillä viiden minuutin kaavalla ja kutsussa ulkovihkimisestä varoitellen. Sateenvarjoja voitaisiin varata muutamia varmuuden vuoksi juhlapaikalle. Mutta jos sitä vettä tulee vaakatasossa? Olisiko parempi pitää backup planina sitä että seremoia suoritettaisiin ruokailutilassa omilla paikolla istuen jolloin osa vieraista tulisi olemaan selin vihkitoimitukseen, vai alakerran ahtaampaa tanssitilaa vieraiden seistessä?

Kysymyksiä kysymyksiä, mites teillä muilla??

4 kommenttia:

 1. Rohkeaa jos järjestätte vihkimisen ulkona, suomen säät on aika arvaamattomia :) No mutta kyllä tosta grillikatoksesta sai tuunaamalla ihan kelpo paikan.

  Itse olen ollut vihkimisessä jossa jaettiin saippuakupla purkit, ja samalla "jakaja" mainitsi että kuplia voi puhaltaa parin poistuessa vihkipaikalta. Hyvin toimi, kaikki ymmärsivät ja hyvältä näytti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kyseessä olisi kirkollinen pitkä vihkikaava en varmaan edes harkitsisi ulko vaihtoehtoa. Mutta siviilivikiminen on onneksi tarpeen tullen niin lyhyt että lulisin sen sujuvan vaikka pikkaisen huonommallakin säällä.

   Hienoa kuulla että se on saatu organisoitua järkevästi, luo uskoa omille ideoillenikin :)

   Poista
 2. Täälläkin suunnitellaan ulkovihkimistä juhlapaikalla järven rannalla ja täysin samojen kysymysten parissa painiskelen! Papin taakse "alttariksi" jää kaunein mahdollinen järvimaisema ja rannalle tuodaan tuolit vieraita varten. Sen enempää ei olla saatu päätettyä. :D Mutta onneksi vielä on aikaa ideoida ja suunnitella, hyvä tulee! Meille molemmille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella vähän löytyy oikeasti hyvää informaatiota suomessa järjestetyistä ulkovihkimisistä, mutta kuitenkin niitä kuulee järjestettävän. Informaatiot jakoon hyvä naiset ;) Toivotaan että teitäkin suomen sää suosii niin saatte kyllä upean tilaisuuden. Tuo mereksi tituleerattu vesistö tuossa juhlapaikkamme vieressä ei kyllä vedä vertoja kauniille järvimaisemalle, mutta sillä mennään mitä on annettu. Muah, meillä olisi myös lossi aivan juhlapaikan vieressä, mites se ;D

   Poista