torstai 26. kesäkuuta 2014

Must have hääkuvat

Todella paljon näkee mm. Pinterestissä listoja Must Have kuvista jotka täytyisi saada hääpäivästä, kuten myös ihan suomalaisilta hääfoorumeilta.

täältä
Itse en arvosta tällaista ollenkaan. Mielestäni hyvän kuvaajan tulisi itse tietää mitkä ovat hääpäivästä juuri ne kohokohdat ja tehdä omaa taidettaan niiden perusteella. Siinä ei mielestäni ole mitään järkeä että kuvaajalle törkätään käteen lista joista on kuvat saatava. Kuvaajan päivä tulisi menemään siihen että täytyy juosta listan perässä. Luovuudelle ei jäisi lainkaan varaa ja sitähän valokuvaus nimenomaan on, luovaa työtä. Mielestäni valokuvaaja pitäisi nimenomaan valita sen mukaan millaisesta tyylistä pitää, ei sen mukaan että hän on ottanut muutamia kauniita kuvia. Pitäisi osata katsoa kokonaiskuvaa ja tämän jälkeen pystyä luottamaan siihen että kyseinen valokuvaaja luo teidän häistänne juuri sellaisen kuvakokoelman kuin hänen näkemyksensä on. Jos nyt jotain extra speciaalia on halutaan niin näistä asioista tietysti valokuvaajalle kerrotaan.

Valokuvaajaan pitäisi pystyä luottamaan että hän hoitaa hommansa ja on oikeaan aikaan paikalla. Siitähän hänelle maksetaan. Toki hänen kanssaan tulee käydä läpi päivän aikataulu, mitä pitäisi tapahtu milloinkin, että hän nyt ei aivan pihalla ole. Ja on loistavaa, jos ei jopa toivottavaa, että esimerkiksi bestman/kaaso pystyisi pitämään kuvaajan vähän ajan tasalla. "Hei me suunnittelemme toteuttavamme morsiammen ryöstön seuraavan vartin sisään", näin valokuvaajalla olisi paras käsitys siitä mitä tulee tapahtumaan ja mihin sijoittua valmiiksi.

Potrettikuvaushan on taas sitten asia erikseen, niitä asentoja ja paikkoja tuleekin miettiä etukäteen valmiiksi. Että ei mennä hienolle näköalapaikalle siellä sitten ihmetellä että "mites päin tässä nyt sitten oltaisiinkaan". Mutta tilannekuvien kohdalla asia on toisin. Siinä täytyy luottaa valokuvaajaan ja antaa hänen tehdä työnsä. Tässä on oikeastaan se ihan kaikkein perimmäinen syy miksi satsata ammattilaisvalokuvaajaan!

4 kommenttia:

 1. Tuossa on paljon perää mitä kirjoitit. Kuitenkin haluan tiettyjä asioita ikuistaa ja joskus vain käy niin ettei sellaista hetkeä satu kohdalle. Äitini tulee kanssamme valmistautumaan, siitä haluan kuvan. Poikien sukista haluan kuvan, samoin koko hääporukasta kirkon portailla. Ne pitää kuvaajan tietää etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, tällaiset spesiaalit pikkujutut mistä kuvaaja ei välttämättä tiedä täytyy ehdottomasti kertoa. Mutta luovuudelle täytyy muistaa jättää tilaa :)

   Poista
 2. Itselle ei olisi tullut mieleenkään antaa listaa kuvaajalle! Oletan, että (sikakallis ja ammattimainen) kuvaaja osaa kyllä oma-aloitteisestikin kuvat niin kimput kuin sormukset ja huomaa myös vaikka bestmanien hauskat sukat. Tuon listan nähtyäni tuli kyllä mieleen, että semmoisen voisi antaa kakkoskuvaajaksi tulevalle superamatöörikuvaajalle, jotta jokainen vaivalla laadittu yksityiskohta tulisi edes jollain tavalla ikuistettua. Jotain koristusten yksityiskohtia kuvatessa ei kuitenkaan se laatu ole tärkein, lähinnä että jotain pientä muistoa vaivannäöstä jä käteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ameeerikan mantereella nyt yleisesti on vähän eriskummallisia tapoja että siellä näiden listojen teettämisen voi ehkä antaa anteeksi, mutta että törmäsin niihin ihan myös täällä suomen kamaralla. Se on karvoja nostattavaa.

   Poista